CELPIP Reading Correspondence Job in Albania

CELPIP Reading Correspondence Job in Albania

CELPIP Reading Correspondence Job in Albania

This Reading Module has 11 questions similar to the kinds of questions that you can expect to find on an actual CELPIP Test. Practice Celpip Reading Correspondence Job in Albania.

Part 1

Directions: Read the letter.

Hi Charlie,

Thanks for your message! I’m happy to hear that you made it safe and sound to Albania. I really enjoyed the pictures you sent. Tirana looks like an awesome city! To be honest, when you first told me you were considering Albania, I thought you were joking. I didn’t even know where Albania was. I had to ask my trusty friend Google for help. 🙂 After doing some research, I realized that you made the perfect decision! You’ve always loved being close to mountains and the beach. I guess now you’re a short drive from both! I saw some pictures of the mountains there, and it looks like there are lots of small cement bunkers all over the place. Do you know why that is? I guess I should learn more about Albanian history!

Have you made any local friends to show you around yet? I’m sure staying in the dorm will give you a good opportunity to make lots of friends! I lived in the dorm
during my first two years of college, and I have so many great memories of those days. Do you eat at the canteen every day, or are there kitchens in the dorm? I read online that there is a fast food called “suflaqe” which is similar to a doner or a souvlaki. Apparently, they only cost about a dollar! If I were you, I’d be eating those 24/7.

Speaking of food, I’ve recently taken a job as a pizza delivery guy. I gave my notice at the bank two weeks ago and delivered my first pizzas last night. Talk about a drastic change in lifestyle! I’ve been wearing a tie to work for the past three years, and now I’ll be wearing a Domino Pizza shirt. I don’t think it’ll take me very long to make the transition though because this lifestyle is what I’ve been wanting for a long time. I’ll have a lot more time to myself from now on. Even though the pay is a lot lower, I’ll be much happier because I won’t have to deal with stressful situations in the bank, and I’ll be able to take up some new hobbies. I’m thinking of getting into snowboarding this winter. Skiing would be good too, but I did a lot of skateboarding when I was a kid, so I think snowboarding might be easier for me.

Anyway, I should sign off here. Hope you have a great time getting set up there!

Take care,
Ryan

Part 2

Directions: Answer the questions by choosing the best word or phrase to complete the sentence, referring to the above letter

1. Charlie is in Albania to ________ .

A. work
B. study
C. travel
D. start a business

2. Charlie lives ________ .

A. on campus
B. off campus
C. with a family
D. with colleagues

3. When did Ryan stop working at the bank?

A. two weeks ago
B. yesterday
C. he did not stop working at the bank
D. unknown

4. Ryan wanted more ________ 

A. flexibility
B. money
C. opportunity
D. free time

5. Ryan thinks the job transition will be ________ 

A. difficult
B. easy
C. stressful
D. awkward

6. Ryan’s new hobby will be _______ 

A. snowboarding
B. skiing
C. skateboarding
D. sledding

Part 3

Directions: Read the response to the above letter. Answer the questions by choosing the best word or phrase to complete the sentence, referring to the above letter when necessary.

Charlie’s response to Ryan:

Hey Ryan,

I’m really happy to hear about the recent changes you made in your life! I always knew a ____ job didn’t suit you. 7. [A. white-collar. B. blue-collar. C. trades. D. management] You’re too creative and independent. Remember in junior high when you started selling M&Ms in math class? I can’t believe you made $50 in three days! Mr. Philips was so mad when he realized that everyone in the class was eating M&Ms in class, haha. You’ve had a/an ____ spirit ever since you were a kid, and I’m sure it’ll make you rich someday soon! 8. [A. wild. B. kindhearted. C. entrepreneurial. D. greedy]

You’re right, Tirana is a perfect spot for me! The weather is so amazing. It’s nice waking up every morning with a view of the mountains, yet smelling the warm air from the ____. 9 [A. plateau. B. valley. C. south. D. coast] I’ve heard about the bunkers in the mountains, but I haven’t seen them yet. To be honest, I don’t really know much about Albania’s history either. I’m sure I’ll know more soon though. I’ll let you know when I ____. 10. [A. uncover it. B. discover it. C. find out. D. get knowledge]

Yes, I’ve made several friends here, and they’ve shown me around the city. The school is in a really nice community with lots of nice shops and restaurants nearby. I’ve eaten at least one suflaqe every day since being here! You’re right, they’re super cheap! Even though the cafeteria isn’t very expensive, I think it will be even cheaper to ____ every day. 11. [A. eat out. B. dine in. C. cook my own food. D. order in]

My next class starts in five minutes here, so I better run! Talk to you again soon.

Charlie

CELPIP Reading Correspondence Job in Albania Answers

1. B
2. A
3. D
4. D
5. B
6. A
7. A
8. C
9. D
10. C
11. A

Answers Explanation

Reading for Correspondence “Job in Albania”

1. B – study
2. A – on campus
3. D – unknown (When people quit a job, they usually “give notice”. Sometimes they give two weeks notice. Sometimes they only give one week notice. Other times they might give a month notice or even longer. It depends on the person. Ryan gave his notice two weeks ago, but we don’t know how long his notice was for.)
4. D – free time
5. B – easy (even though the transition will be extreme, he has been wanting it for a long time, so it will be easy.)
6. A – snowboarding
7. A – white-collar
8. C – entrepreneurial
9. D – coast
10. C – find out
11. A – eat out

Also Check: Celpip Reading for Information Canada

Oh hi there 👋 It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome CELPIP materials in your inbox, every week.

We don’t spam!

close

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive latest materials and practice tests in your inbox, every week.

We promise not to spam you!!.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CelpipMaterial.com
Scroll to Top